Igienă dentară

Igienizarea dentara se realizeaza sub magnificatie lupe sau control microscopic, pentru indepartarea in totalitate a tartrului supra si subgingival, care poate cauza afectiuni parodontale.

Igienă dentară specializată

Cauza principal a afectiunilor gingivale este placa, o pelicula lipicioasa, incolora, care se formeaza in mod constant pe dintii dvs. si ataca gingiile. Daca nu este curatata, placa se intareste si formeaza tartrul, care in cele din urma se raspandeste sub gingie si ataca tesuturile care sustin dintii. Vizitele regulate la stomatolog pentru igienizare sunt o parte integranta a ingrijirii orale de baza.

Igienizarea dentara reprezinta indepartarea tartrului printr-o metoda terapeutica numita detartraj.

Igienizarea dentara se poate realiza cu:

  • instrumentar actionat manual;
  • ultrasunete;
  • aer comprimat (sonic);

Detartrajul manual si cel cu ultrasunete indeparteaza tartrul supragingival, pe cand cel subgingival este indepartat cu instrumente si chiurete de detartraj speciale si doar in parte, cu ultrasunete. Cel mai des intalnit este detartrajul cu ultrasunete care are o actiune netraumatizanta pe dinti si gingii, e bine suportat si nedureros la persoanele adulte, echilibrate neuropsihic si care nu au dinti sensibili (hipersensibilitate dentinara); iar apa pulverizata de aparatul de detartraj elibereaza o presiune locala realizand curatirea zonei dar si indepartarea tartrului dislocat.

Este foarte important ca rezultatul detartrajului sa fie o suprafata perfect neteda, chiar lustruita pe care depunerea placii bacteriene si a tartrului sa nu fie favorizata. Acest rezultat se obtine, pe langa periajul profesional, cu paste abrazive speciale, gume de lustruit si prin folosirea unui jet de apa (Air-flow) si bicarbonatului de sodiu (prophy-jet), bine tolerat si fara dureri, care elimina si ultimele resturi de tartru intarziind viitoarele depuneri.
Printr-o tehnica de periaj corecta, prin folosirea apei de gura si a atei dentare nu doar ca se previne aparitia cariei dentare si a parodontopatiei, dar se si ingreuneaza aparitia placii bacteriene si implicit a tartrului dentar.
Ca ultima etapa a detartrajului cu ultrasunete, se foloseste prophyflexul/air flow-ul in scopul lustruirii finale.

In finalul procedurii de igienizare profesionala si detratraj se aplica un tratament de remineralizare, fluorizare si solutii pentru prevenirea inflamatiei gingivale.

 

Profilaxia  personala reprezintă prima și cea mai importantă etapă a îngrijirii dinţilor.

10 motive pentru profilaxia periodică

  1. Poți preveni cancerul oral! Potrivit Fundatiei de Cancer Oral, cineva moare din cauza acestei boli în fiecare oră din fiecare […]


Respectarea măsurilor profilactice salvează timp și efort şi elimină eventualul disconfort al tratamentelor stomatologice. Întreţinerea unor dinţi sănătoşi ține de fiecare dintre noi, de felul în care aplicăm procedurile simple de igienă dentară.

Profilaxia dentară

  • personală: periajul dentar regulat, ața dentară și apa de gură, precum şi alimentaţia sănătoasă
  • profesională: controlul stomatologic periodic, periajul profesional şi detartrajul – efectuate de două ori pe an.

Pasta de dinţi

Majoritatea pastelor de dinţi au ca și componente de bază calciul, fluorul și o substanţă antiseptică. Există însă şi paste cu o componentă uşor abrazivă sau chiar substanţa uşor anestezică. Indiferent însă de tipul de pastă de dinţi ales, nu uitaţi că numai un periaj corect ca tehnică, durată și frecvenţă completează calitatea pastei de dinți.

Aţa dentară (Dental Floss)

Aţa dentară se găseşte în farmacii, în cabinete dentare sau în hypermarket-uri, se recomandă utilizarea aţei dentare cel puţin o dată pe zi pentru o  igienă dentară completă, iar atunci când nu este posibil, minimum de trei ori pe săptămână.
Aceasta poate reduce riscul apariţiei cariilor cu până la 80%, cu ajutorul atei dentare putând fi înlăturată placa bacteriana din zonele greu accesibile periajului (spaţiile interdentale).

Apa de gură

Apa de gură este un produs antiseptic, antibacterian, ce combate dezvoltarea microbilor patogeni în cavitatea bucala. Aceasta nu înlocuieşte periajul dentar, ci îl completează.

Periuţa interdentară

Este recomandată purtătorilor de punţi dentare şi aparate ortodontice fixe. Este de mărimi diferite şi asigură curăţarea zonelor inaccesibile altui tip de periuţe.

Periuţa de dinţi electrică

Desi unii pacienţii sunt motivaţi de faptul că periuţa electrică este mai eficientă şi simt că dinţii se curăţă mai bine, este important sa se respecte aceleasi reguli de periaj.
Se recomanda înlocuirea capului periuţei la interval de 3 luni sau mai devreme în cazul în care perii au început să se uzeze.

Periuţa de dinţi manuală

Periuţa de dinţi trebuie să aibă peri moi (soft) sau medii (medium) ca duritate pentru a evita lezarea gingiei.
Pentru o  igienă dentară completa recomandăm schimbarea periuţei de dinţi la interval de trei-patru luni. Periuţa de dinţi uzată nu poate curăţa eficient dinţii!

Duşul bucal

Aparatul prezintă un recipient în care se pune apă sau apă de gură şi o ansă (sau două, în funcţie de tipul aparatului). Ansa proiectează soluţia cu o presiune reglabilă, sub forma unui jet unic sau difuz. Duşul bucal este indicat pentru curăţarea zonelor greu accesibile şi pentru masaj gingival.

Igienizarea dentară profesională

Periajul dentar zilnic este extrem de important, dar chiar şi în cazul în care este efectuat corect şi regulat, nu este eficient în a îndepărta şi depunerile de tartru care se acumulează periodic pe dinţi; este necesară deci intervenţia de curăţare profundă şi de îndepărtare profesională a tartrului prin efectuarea ședințelor profesionale de profilaxie:

O bună igienă orală este importantă atât din punct de vedere estetic, cât și pentru starea generală de sănătate. O igienă dentară precară poate conduce la probleme medicale complexe precum boala gingiilor, infecții, pierderea osului din maxilare, boli de inimă, accidente vasculare, cerebrale etc. Vizitele regulate la medicul stomatolog previn aceste probleme și te ajută să iti menții o bună igienă dentară.

Tehnicile corecte de periaj dentar

Este important ca periajul să fie realizat de cel puțin 2 ori în fiecare zi, în special seara înainte de culcare, fără a mai consuma alimente sau lichide după, în afară de apă.

Se aşează periuţa de-a lungul gingiei, în unghi de 45˚ faţă de suprafaţa verticală a dinţilor. Perii trebuie să atingă atât gingia, cât şi suprafaţa dinţilor. Se periază cu blândeţe suprafaţa exterioară a dinţilor, descriind o mişcare dinspre gingie spre dinte (de la roz la alb). Păstrând unghiul de 45˚, se periază suprafaţa interioară a dinţilor uşor, cu mişcări circulare, scurte şi blânde, din interior către exterior.

Urmează apoi periajul intraoral a molarilor, cu aceleaşi mişcări circulare, în final periindu-se suprafaţa orizontală (ocluzală) a dinţilor, atât la maxilar, cât şi la mandibula.

Nu apăsaţi în mod excesiv, placa bacteriana este îndepărtată în special de către vârfurile perilor. Dacă aveți sângerări în timpul periajului, înseamnă că gingia este inflamată din cauza acumulării de placă. În acest caz, insistați cu periuța în acea zonă pentru a elimina placa și pentru a elibera gingia.

La final, pentru o igienă completă, dar şi pentru o respiraţie proaspătă este recomandat să vă periaţi şi limba dinspre interior către exterior. Clătiţi de trei-patru ori după efectuarea periajului.

igiena-orala_830